Shiatsu Massage

Deze van oorsprong Japanse massage kan door (dunne) kleding heen gegeven worden. Door met de duimen en vingertoppen druk te geven op specifieke punten op de meridianen (energie banen van het lichaam) wordt de energiestroom door het gehele lichaam bevorderd. Deze massage heeft een genezende werking en kan preventief werken, door blokkades in het energie systeem op te heffen.
Dit is een Japanse lichaamstherapie waarbij de duimen, handpalmen, en vingers zonder spierkracht maar met lichaamsgewicht worden gebruikt om druk (dus geen wrijving of kneden) uit te oefenen op bepaalde plaatsen op het lichaam.

Shiatsu (shi = vinger, atsu = druk) is een manier van lichaamstherapie die o.a. is ontwikkeld in Japan door Tokujiro Namikoshi. Het is gebaseerd op westerse kennis over anatomie en fysiologie. De duimen, handpalmen, en vingers worden gebruikt om druk uit te oefenen op bepaalde plaatsen op het lichaam. Hierbij wordt door de behandelaar niet met spierkracht gewerkt maar wordt het eigen lichaamsgewicht gebruikt om druk uit te
oefenen. Shiatsu kreeg een breder draagvlak laat in de jaren 50. In Japan is de opleiding tot klassieke Shiatsu therapeut gereguleerd door de verheid.

Namikoshi’s zoon Toru studeerde chiropractie in de VS. Hij verwierf kennis over de ruggengraat en de viscera (de interne organen in de buik- en borstholte) en breidde zo de kennis van de klassieke Shiatsu van zijn vader uit.

Namikoshi was niet op de hoogte van de Chinese Geneeskunst. Latere beoefenaars van Shiatsu, zoals Shizuto Masunaga (een student van amikoshi), begonnen overeenkomsten te ontdekken met de Chinese Geneeskunst daar waar het betreft de locaties waar op het lichaam druk wordt uitgoefend. Deze komen overeen met de punten die in de Chinese Geneeskunst als punten op meridianen bekend staan (acupunctuurpunten). Echter, in tegenstelling tot de uit de Chinese Geneeskunst bekende methoden van acupunctuur en acupressuur waarbij specifieke, gedefinieerde punten op de meridianen gestimuleerd worden voor het behandelen van een aandoening, wordt bij Shiatsu op álle punten, die met een meridiaan vereenkomen, druk uitgeoefend. Het begrip meridiaan is een begrip in de traditionele Chinese geneeskunde en vindt zijn toepassing in acupunctuur en acupressuur. De Chinese term voor het meridiaanstelsel is ‘Jing Luo’ (vrij vertaald als: netwerk van vaten of Meridianen en collateralen).

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde circuleert energie, qi genaamd, door het lichaam en volgt hierbij specifieke met elkaar verbonden banen. Deze banen worden meridianen genoemd. Onderbrekingen in het stromen van de energie, zoals wanneer deze stagneert, wordt eblokkeerd, of ergens anders naar toe vloeit, worden gedacht te worden veroorzaakt door emotionele of fysieke problemen. Om deze onderbrekingen en daarmee de problemen op te heffen worden specifieke punten (acupunctuurpunten genaamd, of tsubo in de Japanse geneeskunst) op de eridianen gestimuleerd met behulp van naalden (acupunctuur), druk (acupressuur of shiatsu) of op andere manieren.

De publicatie Standard acupuncture nomenclature van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft een lijst van ongeveer 400 acupunctuurpunten en 20 meridianen die vrijwel al deze punten verbinden.

Er zijn inmiddels diverse professionele instituten in Nederland die opleidingen aanbieden voor Shiatsu.

De Shiatsu-techniek wordt uitgevoerd op specifieke delen van het lichaam met als doel het corrigeren van de balans van het lichaam, en voor het verbeteren of onderhouden van de gezondheid. Het is ook een methode om bij te dragen in het helende proces bij aandoeningen.

Contact

Wil je een afspraak maken of heb je een vraag?